Παθήσεις

Κλασσική Αγγειοχειρουργική                                       

  • Ενδαρτηρεκτομές έσω καρωτίδος για αιμοδυναμικές στενώσεις έσω καρωτίδος– σύγκλειση με εμβάλωμα (patch) υπό προσωρινή παράκαμψη (shunt) – Επεμβάσεις ακόμη και στη βάση του κρανίου σε συνεργασία με γναθοχειρουργούς
  • Εκτομή όγκων καρωτίδος (παραγαγγλιώματα)
  • Ενδαρτηρεκτομές άλλων μεγάλων αγγείων (αορτής – λαγονίων – μηριαίων)
  • Ανευρυσματεκτομή ανευρυσμάτων (κοιλιακής αορτής – λαγονίων και άλλων αρτηριών)
  • Εκτομή όγκων αορτής (παραγαγγλιώματα) ή κάτω ““κοίλης(περιορισμένα σαρκώματα ή άλλοι οπισθοπεριτοναικοί όγκοι)
  • Παρακάμψεις αγγείων (bypasses) σε αθηρωματική νόσο (σακχαρώδης διαβήτης και άλλα)
  • Αποκατάσταση Συνδρόμου Υποκλοπής Υποκλειδίου με καρώτιδο – υποκλείδιο παράκαμψη
  • Κιρσοί κάτω άκρων με μικροχειρουργικές τεχνικές
  • Επεμβάσεις αγγειακής προσπέλασης σε νεφροπαθείς (Fistula, μοσχεύματα, καθετήρες)
  • Αγγειοχειρουργική σε ογκολογικά περιστατικά (κινητοποιήσεις όγκων από αγγεία στην κοιλιακή χώρα, οπίσθιο περιτόναιο, τράχηλο ή άκρα)

 • Αποσυμπιέσεις αγγείων – νεύρων σε σύνδρομα παγίδευσης (Εξόδου Θώρακος και με την αισθητικά ανώτερη διαμασχαλιαία προσπέλαση, παγίδευση ιγνυακών)
 • Αποκλεισμός (εγχειρητικός) συγγενών ή επίκτητων αρτηριοφλεβωδών επικοινωνιών.
 • Διαμορφώσεις κολοβωμάτων σκελών έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρήση προσθετικών μελών

 

 

Ενδαγγειακή – Ελάχιστα επεμβατική Αγγειοχειρουργική

 • Laser ή RF ablation κιρσών κάτω
 • Foam sclerotherapy (σκληροθεραπεία κιρσών με ειδικό αφρό)
 • Διαδερμικές Αγγειοπλαστικές Καρωτίδος (stent) σε απόλυτες ενδείξεις
 • Ενδαγγ&”“epsilon;ιακήαντιμετώπιση Ανευρυσμάτων Θωρακικής Αορτής, Κοιλιακής Αορτής, λαγονίων και άλλων αρτηριών όπως καρωτίδος, σπλαχνικών αγγείων (τα τελευταία και με multilayer stents).
 • Ενδαγγειακή αντιμετώπιση πολύπλοκων ανευρυσμάτων θωρακοκοιλιακής αορτής με θυριδωτά (fenestrated) ή με πλάγιους κλάδους (branched) ενδομοσχεύματα
 • Ενδαγγειακή αντιμετώπιση τραύματος αγγείων.
 • Διαδερμικές αγγειοπλαστικές στενώσεων αγγείων.
 • Ενδαγγειακή αποκατάσταση Συνδρόμου Υποκλοπής Υποκλειδίου.
 • Ενδαγγειακός “”αποκλεισμός συγγενών ή επίκτητων αρτηριοφλεβωδών επικοινωνιών.
 • Θωρακοσκοπική Συμπαθεκτομή για Υπεριδρωσία παλαμών

 

Η εξειδίκευσή μου στην ενδαγγειακή χειρουργική το 2002-2003 ήταν η πρώτη στις Ένοπλες Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς (και από τις πρώτες στην Ελλάδα) από τότε που οργανώθηκε η ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα σε 7 έτη και συνέβαλε στα παρακάτω στην παροχή υπηρεσιών αγγειοχειρουργικής:           

Η εξειδίκευσή μου πραγματοποιήθηκε σε μια από τις πιο διάσημες αγγειοχειρουργικές / «ενδαγγειακές» ”

κλινικές του κόσμου, όπου ευτύχησα να έχω και έμμισθη θέση ως endovascular fellow: την Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική κλινική του Royal Prince Alfred Hospital, Sydney, Australia. O διευθυντής της, αήμνηστος Prof. GH White (συστατική επιστολή του υπάρχει στο βιογραφικό μου) είναι «πατέρας» της ταξινόμησης της ενδοδιαφυγής και συγγραφέας στο επίσημο αγγλόφωνο βιβλίο αναφοράς της αγγειοχειρουργικής (Rutherford), εφευρέτης ενδομοσχεύματος (LifePath της Edwards). Ο παραπάνω αλλά και άλλα στελέχη της κλινικής όπως ο Prof. J Harris (συστατική επιστολή του υπάρχει στο βιογραφικό μου), επίσης συγγραφέας στο επίσημο σύγγραμμα

“του Rutherford της Θωρακοσκοπικής αντιμετώπισης της Υπεριδρωσίας,  ο M Stephen που αντικατέστησε την οπισθοηπατική κάτω κοίλη φλέβα με αυτόλογο σωληνωτό μόσχευμα περιτοναίου, με εφοδίασαν με εμπειρίες που ήδη εφάρμοσα στην Ελλάδα από τότε που επέστρεψα.

Πρωτοξεκίνησα ως ενδαγγειοχειρουργός σε άκρως επείγοντα βαριά περιστατικά, με επιτυχή ενδαγγειακή αντιμετώπιση των πρώτων δύο συνεχόμενων ρήξεων θωρακικής αορτής σε νεαρούς πολυτραυματίες στρατιωτικούς (τις πρώτες, στις Ελληνικές ΕΔ το 2004 και 2005 αντίστοιχα), την πρώτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της “

“Αλεξανδρούπολη σε νεαρή αλοδαπή πολυτραυματία από τροχαίο το 2006 και συμμετείχα στην πρώτη παρόμοια του 251 ΓΝΑ. Επίσης αντιμετώπισα ενδαγγειακά επειγόντως αυτόματη ρήξη κοιλιακής αορτής.

Όπου ήταν ανατομικά και με ενδείξεις δυνατό, εφάρμοσα επιτυχώς ενδαγγειακή θεραπεία σε τραύμα περιφερικών αγγείων όπως: ενδομόσχευμα σε επαπειλούμενη τρώση έσω καρωτίδας από βελόνη απονεύρωσης, διαδερμική ενδαγγειακή θεραπεία σε τρώση υποκλειδίου από πυροβόλο όπλο (πρόσφατη διεθνής δημοσίευση),  εμβολισμό κεντρικά/περιφερικά ψευδούς ανευρύσματος ”

“κνημιαίου αγγείου. Τα τελευταία έτη στο 401 ΓΣΝΑ όλα τα ψευδή ανευρύσματα μηριαίας αντιμετωπίζονται με έγχυση θρομβίνης υπό υπερηχογραφικό έλεγχο. Πραγματοποίησα τις πρώτες επιτυχείς θωρακοσκοπικές συμπαθεκτομές για υπεριδρωσία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Συμμετείχα ενεργά στην έναρξη εφαρμογής της ενδαγγειακής χειρουργικής στην ανευρυσματική νόσο στην Αγγειοχειρουργική κλινική του Δημοκριτείου Πανεπ. Θράκης (επιστολή του Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Λαζαρίδη Μ). Συμμετείχα στην πρώτη ομάδα του Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής κ. Λιάπη, ”

“στην οργάνωση – λειτουργία της πρώτης αμιγώς αγγειοχειρουργικής κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Αττικό νοσοκομείο. Στο ίδιο νοσοκομείο τώρα διδάσκω το μάθημα της χειρουργικής αποκατάστασης των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής στους 6ετείς φοιτητές ιατρικής και τους τρόπους αντιμετώπισης σε δύσκολη ανατομία στην ενδαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής σε σειρά ειδικών μεταπτυχιακών μαθημάτων του ΕΚΠΑ.

Εφαρμόζω την ενδαγγειακή αντιμετώπι&sigma”

;η των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής στους αποστράτους αξκους στο 401 ΓΣΝΑ και σε πολίτες σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας. Επίσης εκλεκτικά και με ενδείξεις την ενδαγγειακή αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου. Ο συνολικός αριθμός ενδαγγειακών χειρουργείων (εκτός των κλασσικών αγγειοχειρουργικών) που πραγματοποίησα ως χειρουργός στο 401 και ιδιωτικά υπερβαίνει τα 100 και αυτός που ήμουν ειδικευμένος συνεργάτης  πάνω από 150. Τέλος παρακολούθησα ως ειδικός πάνω από 15 περίπλοκα περιστατικά (fenestrated , composite, διχαλωτά ενδομοσχεύματα στις λαγόνιες στις κλινικές του

“καθηγητού Stelter στη Γερμανία και στο 251 ΓΝΑ. Έτσι πρόσφατα ως θεράπων ιατρός, αντιμετώπισα στο 401 ΓΣΝΑ με την άριστη συνεργασία της αγγειοχειρουργικής κλινικής, του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας και του χειρουργείου και των ΜΕΘ, τρία (3) πολύπλοκα περιστατικά διανεφρικών ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής με θυριδωτά (fenestrated) ενδομοσχεύματα, με απόλυτη επιτυχία.

Σε συνεργασία με τη γναθοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ, σε περιπτώσεις περιφερικών βλαβών στην έσω καρωτίδα που ήταν αδύνατη η κλασσική (χειρουργική) ή ενδαγγε&iota”

“;ακή προσπέλαση, υπεξαρθρώθηκε προσωρινά με ελάχιστα παρεμβατική τεχνική η κάτω γνάθος. Ακολούθησε απόλυτα επιτυχής κλασσική αγγειοχειρουργική προσπέλαση. Τα περιστατικά αυτά είναι σπανιότατα, ακραία σε βαθμό δυσκολίας, εμφανίζονται δε σε κλινικές με μεγάλες σειρές παθήσεων καρωτίδας. Για τους παραπάνω λόγους μετά ειδική πρόσκληση, πρόσφατα παρουσίασα την τεχνική μας σε διεθνές συνέδριο αγγειοχειρουργικής.

Συμμετείχα εκτός των άλλων, σε δημοσιεύσεις που αφορούν την ενδαγγειακή χειρουργική και είμαι ο πρώτος παγκόσμια που “

ανακοίνωσα την υπέρταση ως επιπλοκή της ενδαγγειακής αντιμετώπισης ρήξεων ισθμού αορτής σε νεαρούς ενήλικες (Journal of Endovascular Therapy 2005). Η ερμηνεία του φαινομένου έχει επιτευχθεί  με ειδική κλινική έρευνα που προκάλεσα στον Ευαγγελισμό, 401 ΓΣΝΑ, 251 ΓΝΑ και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η παραπάνω μελέτη που προσωπικά οργάνωσα, έγινε αντικείμενο διδακτορικής διατριβής συναδέλφου και επιθυμώ διακαώς να γίνει Ελληνική πολυκεντρική μελέτη. Πρόσφατα έγιναν δεκτά, ως δημοσίευση στο Annals of Vascular Surgery 2012, τα αποτελέσματα της παραπάνω πρωτότυπης κλινικής μελέτης –

“έρευνας και σχολιάστηκαν παρόμοια αποτελέσματα σε υπολογιστικό μοντέλο, στο Ευρωπαϊκό περιοδικό της Αγγειοχειρουργικής . Προτείνω δε, σε ανασκόπηση στην «Ελληνική Αγγειοχειρουργική», το Post – Implantation syndrome ως τροποιημένο Systemic Inflammatory Response Syndrome, και το ερμηνεύω στο αντίστοιχο κεφάλαιο του ξενόγλωσσου βιβλίου Ενδαγγειακής Χειρουργικής ”Advances in Endovascular Management of Abdominal Aortic Aneurysm” όπου συμμετέχω και σε άλλο ενδιαφέρoν κεφάλαιο.

Παρακολουθώ συνεχώς ενδαγγειακές συναντήσεις και συνέδρια, ελληνικά και διεθνή και δίνω διαλέξεις σε θέματα ενδαγγε&iota”

“;ακής χειρουργικής. Επίσης έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ακτινοπροστασίας.

Έλαβα ως αυτόλογο μόσχευμα για επαναιμάτωση αορτής σε επιμολυνθέν αορτοδιμηριαίο με διάβρωση δωδεκαδακτύλου, τμήμα επιπολής μηριαίας φλεβός που καλύφθηκε με αυτόλογο εμβάλωμα (patch) περιτοναίου. Παρασκεύασα τρις το βραχιόνιο πλέγμα και το απέδωσα για μικροχειρουργικούς χειρισμούς σε νευροχειρουργούς για να αφαιρέσουν επιτυχώς από αυτό, όγκους σε νεαρή γυναίκα με άτυπο Σύνδρομο Εξόδου Θώρακος στο οποίο όπως και στις παγιδεύσεις των “

“ιγνυακών αγγείων οι στρατιωτικοί ιατροί, είναι ιδιαίτερα έμπειροι.

Κινητοποίησα ευμεγέθεις όγκους κυρίως οπισθοπεριτοναικούς και κοιλίας από μεγάλα αγγεία σε συνεργασία με διάφορες κλινικές του 401 ΓΣΝΑ (περιστατικό ενδιαφέρον δημοσιεύτηκε σε διεθνές ογκολογικό ιατρικό περιοδικό). Επίσης κινητοποίησα ευμέγεθη μορφώματα – όγκους από πλάγια τραχηλική χώρα με ατραυματική παρασκευή των αντίστοιχων εγκεφαλικών συζυγιών. Αφαίρεσα επιτυχώς ευμέγεθες λιποσάρκωμα en block που επεκτεινόταν από την πλάγια τραχηλική χώρα ως την σύστοιχη ”

“μασχαλιαία και πλάγια θωρακική χώρα ασθενούς. Παρασκεύασα σε περιστατικό όγκου μηριαίου νεύρου, το μηριαίο νεύρο στην πύελο και το απέδωσα στους νευροχειρουργούς για την αφαίρεση του όγκου.

Με αγορά καινούργιων εργαλείων βελτίωσα την χειρουργική των κιρσών (μικροχειρουργική κιρσών με ειδικά hooks), τη διαμόρφωση του κολοβώματος των ακρωτηριασμών (ειδικό μαχαίρι), τους χρόνους στην ενδαρτηρεκτομή καρωτίδος (μαγνητικό χαλί εργαλείων) και το φωτισμό σε μικρά και στενά χειρουργικά πεδία με ειδική αναρρόφηση με ενσωματωμένο ψυχρό φωτισμό.

&”

nbsp;   Διαθέτω για εξέταση και στο 401 ΓΣΝΑ, προσωπικό μου ειδικό φορητό έγχρωμο υπερηχοτομογράφο αγγείων (Triplex), προς βελτίωση των παρερχομένων αγγειοχειρουργικών υπηρεσιών (εκμεταλλευόμενος την εκπαίδευσή μου στο τμήμα υπερήχων του St. Mary’s νοσοκομείου Λονδίνου). Επίσης με το παραπάνω φορητό Triplex πραγματοποιώ ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις κιρσών (Laser ή RF).